Μηχανισμό προπαγάνδας στην Ελλάδα “στήνουν” οι Γερμανοί - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Μηχανισμό προπαγάνδας στην Ελλάδα “στήνουν” οι Γερμανοί

Η γερμανική επικυριαρχία σφραγίζεται πλέον και με την επιστροφή και εγκαθίδρυση στη χώρα μας των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων που ήρθ...


Η γερμανική επικυριαρχία σφραγίζεται πλέον και με την επιστροφή και εγκαθίδρυση στη χώρα μας των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων που ήρθαν ξανά για ειδική αποστολή.
Δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται τι θέλουν ξαφνικά, εν μέσω κρίσης, τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται για μια κίνηση ελαφρά την καρδία, ούτε ξαφνικά αποφασίστηκε.
Απλά, το Γερμανικό Κράτος θέλησε με έξοδα του γερμανικού λαού να στείλει στην Ελλάδα, και μάλιστα με έξτρα χρηματοδότηση, τα ιδρύματα αυτά. Υπάρχουν δυο σχολές που συγκρούονται για το εάν είναι καλή ή όχι η παρουσία τους στην Ελλάδα.
Άλλοι λένε ότι είναι έγκριτοι φορείς κοινωνικής έρευνας και ανάλυσης και οι εκθέσεις, οι δημοσιεύσεις, οι εκδόσεις και οι εκδηλώσεις τους αποτελούν σημαντικά γεγονότα στον εκάστοτε πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν και όχι μόνο.
Κατά τους ίδιους είναι λοιπόν, φορείς προώθησης πολιτικής ιδεολογίας και όχημα βελτίωσης της εικόνας των Γερμανών και της Γερμανίας στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και άλλες σκέψεις, που προτάσσουν το επιχείρημα ότι τα ιδρύματα αυτά είναι Δούρειος Ίππος της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα με τους κατάλληλους στη χώρα μας εκπροσώπους, από το εγχώριο πολιτικό σύστημα.
Πριν από την άφιξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, από τις αρχές του 2012 είχε δοθεί η εντολή με ειδικό κονδύλι του γερμανικού κράτους, να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα όλα τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα με τη σειρά.
Πρόκειται για το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, που πρόσκειται στο χριστιανοδημοκρατικό CDU, και το Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ των σοσιαλδημοκρατών (SPD) που είχαν ιδρύσει και παλιότερα παραρτήματα στην Αθήνα, αλλά διέκοψαν για ένα διάστημα τη λειτουργία τους και τώρα, με το ειδικό αυτό κονδύλι, επανενεργοποιούνται.
Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, των Πράσινων, διάλεξε για έδρα του τη Θεσσαλονίκη, ενώ το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν, του φιλελεύθερου FDP, αποφάσισε να μην ανοίξει γραφείο στην Ελλάδα, αλλά να συντονίζει τη δράση του στη χώρα με κέντρο τις Βρυξέλλες.
Για το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ τα περισσότερα είναι ήδη γνωστά, λόγω και της μεγάλης δημοσιότητας που πήρε η εκδήλωση εγκαινίων του Παραρτήματος Ελλάδας, στην οποία παρέστη εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα και ο Ρίξινγκερ του αριστερού γερμανικού κόμματος.
H ιστορία των πολιτικών γερμανικών ιδρυμάτων των κομμάτων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Το πρώτο ίδρυμα που ιδρύθηκε ήταν το σοσιαλδημοκρατικό Φρίντριχ Έμπερτ τη δεκαετία του 1920 με βασικό στόχο την πολιτική εκπαίδευση στελεχών του κόμματος, την προώθηση των σοσιαλδημοκρατικών ιδεών αλλά και επαφές με το εξωτερικό και τελευταίο ιδρύθηκε το Ρόζα Λούξεμπουργκ του Κόμματος της Αριστεράς αρχές του 1990.
Στόχος όλων, όπως λένε από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, είναι τα ιδρύματα αυτά σε συνεννόηση με την ηγεσία του διπλωματικού σώματος, να προωθούν τη  συνεργασία ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και το κράτος, να ενισχύσουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, να εκπαιδεύσουν και να εξειδικεύσουν τα στελέχη τους, αλλά και να συνεργαστούν με ιδρύματα των συγγενικών πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.
Οι σοσιαλδημοκράτες του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ
Στόχος του είναι η πραγματοποίηση, όπως λένε οι υπεύθυνοι, εκδηλώσεων με Γερμανούς και Έλληνες συνδικαλιστές και η διεξαγωγή ερευνών για θέματα όπως η ανεργία στους νέους, η διοργάνωση περιφερειακών συνεδρίων με ειδικά θέματα, όπως τον οικολογικό τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ή και τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και η ενίσχυση του διαλόγου στα δύο αδελφά κόμματα ΠΑΣΟΚ και γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD). Επίσης στόχος είναι η συνεργασία με τα συνδικάτα και θέλουν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της ακροδεξιάς. Η έδρα του είναι στην οδό Νεοφύτου Βάμβα στο Κολωνάκι.
Tο χριστιανοδημοκρατικό Κόνραντ Άντενάουερ
Στην οδό Μουρούζη είναι η έδρα του χριστιανοδημοκρατικού ιδρύματος Κόνραντ Άντενάουερ που εδώ και τρία χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα με εκδηλώσεις κοινές με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Διευθύντριά του είναι η Σουζάνα Φογκτ που έχει στόχο τη συνεργασία με Έλληνες εταίρους για την προώθηση θεμάτων της οικονομίας και του θεσμικού πλαισίου οικονομικής δραστηριότητας, όσο και ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στις δύο χώρες. Κύριο μέλημα είναι το πώς θα αντιμετωπισθεί ο ακροδεξιός εξτρεμισμός, ενώ ήδη διεξάγονται σεμινάρια, συνέδρια με τη συμμετοχή και Ελλήνων δημοσιογράφων και πολιτικών και ήδη δίνονται και υποτροφίες στους πρώτους. Προ ημερών έγινε μια προχωρημένη διαδικασία, όπου νέοι Έλληνες και Γερμανοί δημοσιογράφοι συνεργάστηκαν για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Το ίδρυμα (στα γερμανικά KAS) συνεργάζεται στην Ελλάδα με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας, αλλά και με ιδρύματα όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ και το ΙΟΒΕ.
Το πράσινο Χάινριχ Μπελ
Στη Θεσσαλονίκη, έχει εγκατασταθεί το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, που πρόσκειται στους Πράσινους και εκπρόσωπος του εδώ είναι η Όλγα Δρόσου που μετά από δεκαετίες στη Γερμανία επέστρεψε στην γενέτειρά της. Στόχος, όπως λένε, η μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα του δήμου και η προσπάθεια για ένα οικολογικό εκμοντερνισμό της ελληνικής οικονομίας που θα μπορούσε να δώσει νέες ευκαιρίες για ολόκληρη τη χώρα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. πχ. πως μπορούν τα ελληνικά νησιά να γίνουν αυτάρκη στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το φιλελεύθερο Φρίντριχ Νάουμαν
Ψηλά στην ατζέντα του ιδρύματος των Φιλελευθέρων Φρίντριχ Νάουμαν, είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου, αλλά και η προώθηση συνεταιριστικών και άλλων οργανώσεων αυτοβοήθειας. Το συγκεκριμένο ίδρυμα είχε παρουσία έως τις αρχές του 1990 στην Αθήνα και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του ήταν τα ΜΜΕ και συγκεκριμένα μορφωτικά σεμινάρια για δημοσιογράφους. Είναι το μόνο ίδρυμα του οποίου η δραστηριότητα στην Ελλάδα θα προγραμματίζεται και θα οργανώνεται από το παράρτημα του στις Βρυξέλλες.
Το αριστερό Ρόζα Λούξεμπουργκ 
Τα εγκαίνια του παραρτήματος στην Ελλάδα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ πρόσκειται στο Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) έγινε προ ημερών. Στόχος του είναι να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με Γερμανούς εταίρους, ώστε να φωτίσει_ όπως λένε οι υπεύθυνοί του_ στο ελληνικό κοινό τις αθέατες πλευρές της κρίσης και να τους παρουσιάσει την εικόνα μιας άλλης Γερμανίας και μιας άλλης μερίδας Γερμανών, που αγωνίζονται στο πλευρό μας και παλεύουν για την αλληλεγγύη των λαών προς μια Ευρώπη ειρηνική, δίκαια, σοσιαλιστική, δημοκρατική. Σκοπεύει να ασχοληθεί με θέματα όπως η άνοδος του νεοναζισμού στην Ελλάδα, το μεταναστευτικό, φτώχεια και πλούτος, οι επιπτώσεις της κρίσης κυρίως για τις γυναίκες. Αυτές τις ημέρες ετοιμάζει τρία συνέδρια, αρχής γενομένης την 1η Νοεμβρίου για τον νεοναζισμό.
Το χριστιανοκοινωνικό Χανς Ζάιντελ
Το ίδρυμα Χανς Zάιντελ εκφράζεται πολιτικά από τη βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) και στο επίκεντρο βρίσκονται θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για εργαζόμενους, κατάρτιση σε ζητήματα μάνατζμεντ για επιχειρηματίες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η προώθηση της καλής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Το ίδρυμα στηρίζει εκδηλώσεις και πρακτικά σεμινάρια, ενώ συνδιοργανώνει με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας εκδήλωση στις Βρυξέλλες όπου θα παρουσιαστεί μελέτη για την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα.
Μάρκος Αυρήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου