Η Τουρκία αίρει το βέτο για τις δραστηριότητες του Ισραήλ στο ΝΑΤΟ παρά τις τριβές - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Η Τουρκία αίρει το βέτο για τις δραστηριότητες του Ισραήλ στο ΝΑΤΟ παρά τις τριβές

Russia Today Απόδοση: Ελλήνων Αφύπνιση Η Τουρκία φέρεται να συμφωνεί με την ισραηλινή συμμετοχή σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, παρ...



  • Η Τουρκία φέρεται να συμφωνεί με την ισραηλινή συμμετοχή σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, παρά την ένταση. 
  • Το Ισραήλ θα ενταχθεί σε μια στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στην Τουρκία το 2013, παρά την άλυτη διπλωματική διένεξη μεταξύ των δύο κρατών, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα της Κυριακής.

Η χρονική στιγμή της απόφασης δεν είναι μια σύμπτωση, σημειώνει ένας ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος σύμφωνα με την Jerusalem Post. "Έγινε την τελευταία στιγμή - και νομίζω ότι ήταν άμεσα εξαρτημένη από την έγκριση των πυραύλων», εξηγεί η πηγή, αναφερόμενη στο αίτημα της Τουρκίας για να τοποθέτηση των αμυντικών συστοιχιών πυραύλων κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει «συνολική λύση» της αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον  Ισραηλινό αξιωματούχο. Η Άγκυρα είχε ασκήσει βέτο για τη συμμετοχή του Ισραήλ σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ, καθώς και η παρουσία της σε σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάιο εξελίχθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στολίσκο της Γάζας το 2010 που δέχθηκε επιδρομή ισραηλινών κομάντος, κατά την οποία εννέα Τούρκοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν.

Οι Τουρκο-ισραηλινές σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την έκθεση το 2011 του ΟΗΕ που δικαιολογεί εκείνη την θαλάσσια επίθεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση από την Τουρκία του πρέσβη του Ισραήλ και την αναστολή της στρατιωτικής συνεργασίας τους.

Η Τουρκία έχει επίσης δεσμευθεί να μπλοκάρει οποιαδήποτε ισραηλινή συμμετοχή σε δραστηριότητες του ΝΑΤΟ έως ότου υπάρχει μια επίσημη απολογία από το Τελ Αβίβ. Μέχρι στιγμής το Ισραήλ έχει αρνηθεί να ζητήσει συγγνώμη για το περιστατικό, παρά τις απαιτήσεις.

Αλλά το Ισραήλ επιδιώκει επίσης να επεκτείνει τη συνεργασία του με το ΝΑΤΟ, και αναγνωρίζει ότι η άνοδός του στη διοργάνωση, θα δυσκολέψει, εκτός εάν η ρήξη με την Τουρκία είναι αποκατασταθεί, δηλώνουν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με διπλωμάτη πάντως, αναφέρεται πως, η Τουρκία θα συνεχίσει να μπλοκάρει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και να προωθεί την απαγόρευση της δραστηριότητας του Ισραήλ στα σύνορά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου