Το χάσμα διευρύνεται μεταξύ γαλλικής και της δυνατής οικονομίας της Γερμανίας - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Το χάσμα διευρύνεται μεταξύ γαλλικής και της δυνατής οικονομίας της Γερμανίας

Το Φεβρουάριο, το χάσμα που χωρίζει τις δυνατές από τις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης διευρύνθηκε στο σημείο που πλέον περιλαμβάνει...


Το Φεβρουάριο, το χάσμα που χωρίζει τις δυνατές από τις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης διευρύνθηκε στο σημείο που πλέον περιλαμβάνει το κύριο «ζευγάρι» της ευρωζώνης, καθώς οι γαλλικές επιχειρήσεις υπέστησαν τον χειρότερο μήνα τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε πλήρη αντίθεση με την Γερμανία, η οποία ευημερεί. 

Το χάσμα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης είναι επί του παρόντος το μεγαλύτερο από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις δεικτών PMI το 1998, όπως έδειξαν τελευταία στοιχεία. 

Το γεγονός αυτό έχει φέρει πλήγμα στις ελπίδες ότι η ευρωζώνη μπορεί σύντομα να βγει από την ύφεση, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η ύφεση στις επιχειρήσεις της περιφέρειας χειροτέρευσε απροσδόκητα τον τελευταίο μήνα. 

Οι τελευταίοι δείκτες PMI δείχνουν επίσης ότι η «θετική μετάδοση» στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τον Ιανουάριο, μπορεί να πάρει πολύ καιρό μέχρι να φιλτραριστεί και να φτάσει στην πραγματική οικονομία.

«Η βελτίωση των χρηματοπιστωτικών αγορών δεν θα είναι αρκετή από μόνη της για να δώσει το έναυσμα για την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Μπεν Μέι της Capital Economics.

Ενώ οι επιχειρήσεις στη Γερμανία  διατήρησαν υγιή ρυθμό ανάπτυξης, ο γαλλικός τομέας υπηρεσιών έπεσε στη χειρότερη ύφεση από το ναδίρ της Μεγάλης Ύφεσης στις αρχές του 2009.

Οι δείκτες PMI προκύπτουν από έρευνα σε χιλιάδες εταιρίες κάθε μήνα και είναι πλέον σταθερά αντίθετοι με την αισιόδοξη διάθεση που επικρατεί στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η πραγματική οικονομία αδυνατεί να βελτιωθεί, πίσω από τη λάμψη της αισιοδοξίας.

Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Markit, τα νέα γαλλικά δεδομένα ταιριάζουν περισσότερο σε μία από τις αγωνιζόμενες οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως στην Ιταλία ή την Ισπανία, παρά σε μία χώρα που, μαζί με τη Γερμανία, αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της Ευρώπης.

«Υπάρχουν προβλήματα στη Γαλλική οικονομία, τα οποία αποκαλύπτονται από το βάθος και τη σοβαρότητα της κρίσης», δήλωσε ο Πήτερ Ντίξον, οικονομολόγων κοινών μετοχών της Commerzbank.

Δήλωσε ότι η Γαλλία έχει σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα, και είπε επίσης ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να έχει επηρεαστεί από την σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Αυτό σίγουρα μπορεί να τρόμαξε τις επιχειρήσεις.»

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών της ευρωζώνης της Markit, έπεσε τον Φεβρουάριο σε 47,3 από 48,6, σηματοδοτώντας ένα ολόκληρο έτος κάτω από το μέσο 50 για την ανάπτυξη και τις λανθασμένες προσδοκίες για 49,0 από περισσότερους από 30 αναλυτές, με βάση δημοσκόπηση του Reuters.

Κανείς τους δεν προέβλεψε τόσο χαμηλό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τη Markit, οι τελευταίοι δείκτες PMI δείχνουν τη συρρίκνωση της ευρωζώνης κατά 0,2-0,3 τοις εκατό κατά το πρώτο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 0,4 τοις εκατό στο τέλος του περασμένου έτους.

Αυτό είναι ακόμα πιο καταθλιπτικό από τη δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη βδομάδα, η οποία πρότεινε ότι η οικονομία απλά θα παρέμενε στάσιμη αυτό το τρίμηνο.

Στην Ολλανδία, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία, η ανεργία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της τα τελευταία 16 χρόνια, και οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1995.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΘΕΤΙΚΗ

Σε αντίθεση με τη γειτονική της Γαλλία και την Ολλανδία, η Γερμανία έχει απολαύσει μία καλή αρχή για το νέο έτος.

Το ηθικό των Γερμανών επενδυτών ήταν στα ψηλότερα επίπεδά των τελευταίων τριών ετών αυτό το μήνα, ενώ η στατιστική υπηρεσία δήλωσε την Τρίτη ότι η απασχόληση αυξήθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της επανένωσης.  

«Η Γερμανία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση. Όσον αφορά τις εξαγωγές, έχει κατά πάσα πιθανότητα περισσότερη έκθεση στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας από ότι οι υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, δήλωσε ο Ντίξον της Commerzbank.

«Για το λόγο αυτό, νομίζω ότι είναι πιθανό να επωφεληθεί η Γερμανία από την ανάκαμψη της ζήτησης στην Ασία.»

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και όρια στο τι μπορεί να κάνει η γερμανική ευημερία για την υπόλοιπη περιφέρεια, η οποία μαστίζεται από σκληρή λιτότητα και αύξηση της ανεργίας.

«Τα σημερινά στοιχεία αποτελούν έναν έλεγχο της πραγματικότητας: Μέχρι στιγμής, η βελτίωση στην Ευρώπη ήταν μια ιστορία που αφορούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ η πραγματική οικονομία παραμένει στάσιμη», δήλωσε ο Peter vanden Houte, επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωζώνης στην ING.

«Η θετική εξέλιξη είναι ότι τώρα που οι αγορές θα συνειδητοποιήσουν ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης παραμένει ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, είναι πιθανό να εξαφανιστεί μέρος της πίεσης στην ισοτιμία του ευρώ.»

Το ευρώ βυθίστηκε στο 1,32 έναντι του δολαρίου, στη χαμηλότερη τιμή του εδώ και έξι εβδομάδες, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν απότομα.

Οι νέες παραγγελίες στις επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών της ευρωζώνης –που περιλαμβάνει τις τράπεζες, τις εταιρείες πληροφορικής, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια- μειώθηκαν με ακόμα ταχύτερο ρυθμό αυτό το μήνα, με τον δείκτη να βυθίζεται απότομα σε 46,0 από 48,4 τον Ιανουάριο.

Αυτό προμηνύει άσχημες εξελίξεις για τον δείκτη PMI του επόμενου μήνα στον κλάδο των υπηρεσιών. 

Οι δείκτες PMI της Πέμπτης «τσάκισαν» την αισιοδοξία ότι η ύφεση στα εργοστάσια της ευρωζώνης θα υποχωρούσε περαιτέρω το Φεβρουάριο, καθώς ο δείκτης μεταποίησης έμεινε σχεδόν στάσιμος, από τα 47,8 στα 47,9 τον Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου