Θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κριμαίας Βενετία, Σκωτία και Καταλονία; Απόψε ολοκληρώνεται δημοψήφισμα στη Βενετία...! - Ελλήνων Αφύπνιση

Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
{fbt_classic_header}

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

latest

Θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κριμαίας Βενετία, Σκωτία και Καταλονία; Απόψε ολοκληρώνεται δημοψήφισμα στη Βενετία...!

Ανάλογα δημοψηφίσματα είναι προγραμματισμένα σε αυτές τις περιοχές μέσα στο 2014 Η Κριμαία, αν και το πλέον πρόσφατο και διαδεδομένο...

Ανάλογα δημοψηφίσματα είναι προγραμματισμένα σε αυτές τις περιοχές μέσα στο 2014

Η Κριμαία, αν και το πλέον πρόσφατο και διαδεδομένο παράδειγμα βούλησης ανεξαρτητοποίησης από το κράτος όπου μέχρι πρότινος ανήκε, δεν είναι η μόνη περιοχή που τάσσεται υπέρ της απόσχισης.

Ανάλογα με εκείνο της Κριμαίας δημοψηφίσματα είναι προγραμματισμένα τόσο στη Σκωτία, όσο και την Καταλονία της Ισπανίας μέσα στο 2014.

Όμως η υπόθεση δεν σταματά εδώ: Και οι κάτοικοι της Βενετίας έχουν δικαίωμα ψήφου για την αποκοπή της περιοχής από την Ιταλία, σ’ ένα δημοψήφισμα που εν τούτοις δεν αναγνωρίζεται από τη Ρώμη και τις εθνικές αρχές.

Ο Πάολο Μπερναντίνι, καθηγητής ευρωπαϊκής ιστορίας στο University of Insubria, στην Ιταλία, έχει ξεκινήσει, ήδη από το 2007, εκστρατεία για μία ανεξάρτητη Βενετία. Όπως διαμηνύει, η περιοχή ήταν ελεύθερη πριν από περίπου 1.100 χρόνια και είναι πλέον «καιρός» να γίνει αυτόνομη και πάλι.

Μιλώντας στο CNBC, σημείωσε πως «οι άνθρωποι της Βενετίας συνειδητοποίησαν ότι είμαστε ένα έθνος αυτοδιοικούμενο και ξεκάθαρα καταπιεσμένο και όλος ο κόσμος οδεύει προς τον κατακερματισμό -έναν θετικό κατακερματισμό- όπου οι τοπικές παραδόσεις σμίγουν με τα παγκόσμια χρηματιστήρια».

Από την πλευρά του, ο πρώην εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Χαβιέ Σολάνο, σε δηλώσεις του στο ίδιο δίκτυο, αναφερόμενος στις εν λόγω περιοχές, παρατήρησε ότι πρόκειται για διαφορετικά έθνη με μακρά ιστορία και ισχυρή βούληση για αυτοδιοίκηση. Όπως είπε, είναι φυσικό να θεωρούν πως το μέλλον τους προμηνύεται καλύτερο «στα χέρια τους».

Σχεδόν όπως στις περιπτώσεις της Σκωτίας και της Καταλονίας, έτσι και η μερίδα των πολιτών που τίθενται υπέρ μιας ανεξάρτητης Βενετίας, προβάλλουν οικονομικούς λόγους για την αποκοπή τους από την Ιταλία. Η χώρα λαμβάνει φόρους περίπου 71 δισ. ευρώ, κάθε χρόνο, από τη Βενετία που καταλαμβάνει πάνω από το 9% του ΑΕΠ της χώρας.

Από την άλλη, η Καταλονία αντιπροσωπεύει το 1/5 του ΑΕΠ της Ισπανίας και η Σκωτία μόλις το 1/8 της οικονομικής παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σήμερα το βράδυ τα exit polls του δημοψηφίσματος για απόσχιση της... Βενετίας!

Εδώ και χρόνια η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη γνωρίζει και ακούει για αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας από την Ισπανία και της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία… Κάποια άλλη, όμως ιστορική περιοχή της Ευρώπης, είναι αυτή που τελικά προχώρησε, εντελώς αθόρυβα και αιφνιδιαστικά στην θαρραλέα απόφαση!

Την ώρα που οι εξελίξεις στην Κριμαία και η σύγκρουση Δύσης-Ρωσίας κυριαρχούν στη διεθνή επικαιρότητα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, τα δυτικά μέσων ενημέρωσης, φρόντισαν να «κρύψουν» μέχρι σήμερα αυτήν την πολύ σημαντική εξέλιξη, που «καίει» την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού έχει δυνητικά εκρηκτικές επιπτώσεις για ολόκληρη την Ευρώπη: το δημοψήφισμα της Βενετίας για απόσχιση από την Ιταλία!

Το δημοψήφισμα στην πάλαι ποτέ Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας, έχει ξεκινήσει από την περασμένη Κυριακή, ενώ σήμερα λήγει και το βράδυ αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα μίας πρωτοφανούς και ιστορικής εξέλιξης για την σύγχρονη Ευρώπη.

Οι κάτοικοι της ιστορικής ιταλικής πόλης, καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της απόσχισης της περιοχής τους από την Ιταλία και την ανακήρυξή της σε αυτόνομη, κυρίαρχη Δημοκρατία!

Υπενθυμίζεται, ότι η Βενετία είναι πρωτεύουσα της επαρχίας του Veneto. Η πόλη που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάνω από το ήμισυ των τουριστών που καταφτάνουν στην Ιταλία και φυσικά συνεισφέρει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στα έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας!

Αναμένονται, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος απόψε το βράδυ...


Από «Πρώτο Θέμα» - Defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια

Μπορείτε να γράψετε και να σχολιάσετε τα πάντα, αλλά αν το κείμενο σας περιέχει υβριστικούς χαρακτηρισμούς σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δημοσιεύεται. Σε περίπτωση καθυστέρησης δημοσίευσης των σχολίων ζητούμε συγγνώμη και παρακαλούμε να μην βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Με σεβασμό και εκτίμηση η διαχείριση του ιστολογίου